Klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom som är orsakad av en bakterie som heter Chlamydia trachomatis. Cirka 4 miljoner människor över hela världen påverkas av denna sexuellt överförbara sjukdom och den sprider sig fortfarande snabbt ännu i denna dag. Denna sjukdom är ganska lik gonorré; de återfinns båda i livmoderhalsen och urinröret och kan överleva i halsen eller ändtarmen.
Klamydia är vanligen asymtomatisk hos både män och kvinnor, vilket är anledningen till att den vanligen inte upptäcks eller behandlas. Att den är asymtomatisk har gjort den till den mest överförda könssjukdomen.

Behandling av klamydia

Behandling av klamydia, som är en könssjukdom, sker med antibiotika i form av antibiotikum. Azitromycin (Zithromax) kan administreras som en engångsdos medan behandling av Doxycyklin sker under 9 dagar.
Klamydiainfektion är ofta lik gonorré. Båda kopplas i hög grad samman med den ökande förekomsten av för tidig förlossning och infektioner hos nyfödda på grund av passage i den infekterade förlossningskanalen.
Infektion som fås genom förlossningskanalen kan leda till ögonskador eller till och med lunginflammation hos nyfödda. På grund av det stora antalet fall av oupptäckt och obehandlad klamydia, särskilt hos kvinnor, behandlas alla nyfödda med antibiotikadroppar som kan eliminera klamydiainfektion.
Klamydia kan vara mycket farligt om den förblir oupptäckt och obehandlad. Om du ser några tecken och symtom på klamydia, ska du kontakta din läkare omedelbart eller bege dig till närmaste hälsovårdsmottagning i ditt område.
Klamydiatest finns hos din läkarklinik eller hälsovårdsmottagningen, och du kan vara säker på att dina resultat är konfidentiella och att inga andra personer får reda på dem.

Doxycyklin tillhör gruppen tetracykliner. Antibiotikaläkemedlet verkar på bakterier genom att stoppa deras förökning och ämnesomsättning. läkemedlet är idag den mest effektiva behandlingen mot könssjukdomar som Klamydia, urealyticum, uretrit & ureaplasma.

Mer information

Detta läkemedlet används framförallt för behandling av könssjukdomar, som t.ex. Klamydia och Mykoplasma. Zithromax producerar  proteiner för att förhindra bakteriernas spridning, för att sedan bota infektionerna orsakat av bakterier. Vid intag av detta läkemedel så blir peptidaktiviteten och tillverkningen av protein dödas dessa bakterier och infektionen hämmas.

Mer information

Azithromycin tillhör en läkemedelsgrupp vid namn makrolider. Det stoppar alla bakterier från att dupliceras eftersom de berör peptidaktiviteten och tillverkningen av protein. Dessa hjälper bakterier att hållas vid liv och om de inte stoppas kan infektionen spridas. Vid intag av detta läkemedel så blir peptidaktiviteten och tillverkningen av protein dödas dessa bakterier och infektionen hämmas.

Mer information

När du beställer receptbelagda läkemedel hos oss

Först genomför man en konsultation där du skriftligt svarar på några enkla frågor om ditt hälsotillstånd. Denna information skickas därefter vidare till en av våra läkare som ser över ditt hälsotillstånd, och därefter avgör läkaren om det är tryggt och säkert och skriva ut läkemedlet till dig.

Klamydia detektering

Klamydia detektering kan ske genom insamling prov från området runt livmoderhalsen genom svabbning vid en spekulumundersökning. Ett annat sätt att upptäcka klamydia är genom en icke-invasiv undersökning; insamling av urin eller vaginala svabbar görs för att samla in prov som ska testas för klamydia, denna testmetod används oftare än andra sätt.

Efter insamling kommer provet att odlas och vänta på att klamydia ska växa för att bekräfta diagnosen. Klamydia kan behandlas genom endagsbehandling med hjälp av antibiotika.
Vad gäller klamydia, är tidig upptäckt bättre för att undvika komplikationer, speciellt sexuellt aktiva personer med flera sexpartners rekommenderas att genomgå klamydiatest för att se om man är smittad eller inte eftersom denna infektion oftast är asymtomatisk. Tidig upptäckt kan göra denna infektion mycket behandlingsbar och botbar vilket ger dig mindre krångel och färre risker för din hälsa.

Hur kvinnor påverkas

Nästan inga av kvinnorna som är infekterade av klamydia visar några klamydiatecken på infektion och ungefär hälften av dessa kvinnor utvecklar cervicit orsakad av klamydia. Ett mindre flertal kommer att kunna tendera till att uppleva manifestationer av klamydia med onormala vaginala flytningar och smärta i buken.
Äggledarna är det mest drabbade området vid klamydiaangrepp, när det lämnas obehandlat; klamydia kommer att kunna leda till komplikationer i form av bäckeninflammation och orsaka skador på äggledarna. Det finns synliga symptom vid bäckeninfektion; detta kan inkludera feber, smärta i buken, bäckenkramper och smärta vid samlag. Bäckeninflammation är en allvarlig komplikation av klamydia, och den kan leda till infertilitet och när den blir alltför allvarlig, så kan det bildas var i det lokala infektionsområdet.